Garanciát vállalunk!

A nálunk elvégzett beavatkozásokra megfelelő fogápolás mellett több éves garanciát vállalunk.

Tévhitek

1. Nem fájnak a fogaim, ezért nem kell fogorvoshoz mennem:

 • Célszerű rendszeresen ellenőriztetni fogainkat, mert azok pár hónap alatt is kilyukadhatnak. Fiatal korban lyukas fogak szinte észrevétlenül, és hirtelen kialakulhatnak, ezért szükséges időben ellátni a fogakat. Azonnali beavatkozás esetén nyilvánvalóan kevesebb kellemetlenséggel jár az ellátás.
 • A fogorvos tanácsainak megfogadásával és helyes fogmosási technikával megelőzhető a fogromlás az esetek jelentős részében. Genetikai gyengeségek javíthatóak, illetve enyhíthetőek homeopátiás szerek adásával.
 • Szájnyálkahártya elváltozásokból következtethetünk testi betegségekre, az immunrendszer gyengülése időben felismerhető, súlyosabb betegségek kialakulása megelőzhető.
 • A fogköveket rendszeresen: félévente, évente (alkattól függően) el kell távolítani! Ezáltal súlyos betegségek (pl. infarktus, gyomorfekély ill. egyéb degeneratív betegségek) kialakulása megelőzhető.
 • A rágószervek épségének megőrzésével az emésztőrendszeri károsodások, és súlyos belgyógyászati betegségek megelőzhetőek.
 • A fogágy betegség gyakran fogelvesztéshez vezet. Az időben felismert elváltozások jó eredménnyel kezelhetőek.
 • A hídviselők számára folyamatos (éves) kontroll javasolt. Rendszeres ínyellenőrzés mellett sok évvel meghosszabbíthatják hídjuk élettartamát. Potenciális ínygyulladás azonnali ellátásával késleltethető az ínysorvadás kialakulása.
 • A ”túlhordott fogak” gócként viselkedve, rontják a szervezet általános állapotát, és a csont esetleges elpusztulása miatt a későbbi protetikai rehabilitáció lehetőségét is.
 • Az ínyvérzés azonnali fogorvosi ellátást igényel!
 • Elsősorban gyerekek számára barázdazárással a fogromlás megelőzhető. Ez egy fájdalommentes, megelőző beavatkozás, melyet 6 éves kor felett lehet elvégeztetni. Különösen hasznos gyermekkorban, főleg frissen áttört fogak esetén, ill. fogfejlődési rendellenességeknél.
 • Barázdazárás indokolt esetben bármely életkorban kivitelezhető, felnőtt fogazaton is. Ma már olyan fájdalmatlan eljárásokkal kombinálható, ami a fogállományt szuvasodással szemben ellenállóvá teszi, és a fogzománcot megerősíti.

2. Az amalgám tömésnek nincsenek káros hatásai

Amit az amalgám tömésről tudni érdemes

Az amalgám - a fogászatban régóta, és még napjainkban is - gyakran használatos, viszonylag olcsó tömőanyag. Kémiai összetételét tekintve folyékony higanyt is tartalmaz, amely köztudottan erősen mérgező az emberi szervezet számára.

Professzor STOCK már 1926-ban megállapította a „kismértékű” higanyterhelés (mikromerkuriánizmus) következményeit:
- Elsőfokú terhelés esetén: munkaképesség csökkenése, fáradtságérzet, kezdődő idegkimerültség.
- Másodfokú terhelés esetén: ingerlékenység, fejfájás, félelemérzet, önbizalomhiány, memória zavar, orrnyálkahártya duzzanat, hurutos tünetek, felső légúti irritáció, szájnyálkahártya elváltozások, vérző íny, szorító mellkasi fájdalom érzete, szapora pulzus, szédülés, gyakori hasmenés.
- Harmadfokú terhelés esetén: fejfájás, általános gyengeség, álmatlanság, intellektuális kapacitás csökkenés, szívtáji nyomásérzés, depresszió.

Bár a fenti megállapításokat sokan vitatják szakmai berkekben, én magam 1993 óta nem készítek amalgámtömést.
Az amalgám tömés készítése egyszerűbb (kevesebb technikai készültséget igényel), gyorsabban elkészíthető. Az amalgám kiváltására szolgáló, fény hatására megkötő tömések elkészítése sok szempontból nehezebb. Több időt, drágább anyagokat, eszközöket, technikai jártasságot igényel a fogorvostól.

Az amalgám kifúrásakor keletkező higanygőz mérgezi a pácienst, a fogorvost, és az asszisztenst.

Terhesség alatti amalgámtömés csere nem javasolt, mivel a higany át jut a méhlepényen és mérgező lehet a magzat számára is.
A kifúrt amalgámot veszélyes hulladékként kezeljük. Ma már előírás a fogorvosi gépeknél az amalgám leválasztó (gyűjtő) használata.

Az amalgámtömések káros hatása megnyilvánulhat: a szervezet életenergiájának csökkenésében.

Bizonyos feltételek mellett a mérgező anyagok, bár minimális mennyiségben kiszabadulhatnak a meglévő tömésből. A ma már igen jelentős levegő-, vízszennyezettség, élelmiszerekben előforduló tartósítószerek és állományjavítók mellett, azokkal összeadódva a szervezetünkben, felhalmozódva, lerakódva okozhatnak hosszasan fennálló (ismeretlen eredetűnek vélt) betegségeket.

Az amalgámtömésekből a higany kioldódhat fluor tartalmú fogkrémek használatára, forró és savanyúételek fogyasztására, rágásra, fogcsikorgatásra.
Egy tömés is lehet jelentős higany raktár.
(Az agy állományát alkotó szövetekben például 27 év a felezési ideje.)

Az amalgámtömések okozta károsodások megnyilvánulhatnak:

 • Immungyengeségben
 • Autoimmunbetegségekben
 • Pszichés-zavarokban:
  koncentráció-zavar, remegés, verítékezés, félelem érzet, memória zavar, hiperaktivitás,
 • Hormonális, anyagcserezavarok
 • Hajhullás
 • Izületi problémák
 • Allergiás elváltozások

Az amalgámtömést előnyben részesítők az amalgámtömés tartósságára hivatkoznak.
A valóságban a tömések a széli részeknél zsugorodnak a korrózió miatt, s ezért gyakran előfordul, hogy a régi amalgámtömések alatt kisebb-nagyobb szuvasodások, károsodások alakulnak ki.

Felhasznált forrásmunka:
JUTTA ALTMANN- BREWE: Az amalgám, az időzített bomba

3. Az amalgámtömés eltávolítása után nem szükséges a méregtelenítés

Az amalgám kifúrásakor felszabaduló higanygőzök károsíthatják a tüdőt, a májat, vesét, mirigyeket és az idegrendszert. Ezért feltétlenül szükséges, hogy a beavatkozás után alapos méregtelenítést végezzünk.
Erre ma már sok lehetőség áll rendelkezésünkre.
Rendelőmben lehetőség van homeopátiás szerekkel, spagyrikus szerekkel, és egyéb korszerű eljárásokkal a nehézfém terhelés csökkentésére, higany kivezetésére.

4. A rágógumi használata a fogmosást helyettesíti

 • A rendszeres rágógumizás kerülendő, mert túlterheli az állkapocs izületet.
 • Az állandó rágás az emésztőrendszert is feleslegesen terheli. Az étkezéstől független nyálelválasztás során termelődő emésztőnedv nincs felhasználva, hosszútávon káros az egészségre, savasít.
 • Az illataromákkal ellátott rágógumi bár átmenetileg elfedi a szájszagot, a fogromlást előidéző foglepedéket nem távolítja el a fogról, így annak igazi okát nem szünteti meg.