Garanciát vállalunk!

A nálunk elvégzett beavatkozásokra megfelelő fogápolás mellett több éves garanciát vállalunk.

Amit a szájápolásról érdemes tudni

Milyen a jó fogkefe?

Érdemes kis fejű, közepesen erős, lekerekített sörtéjű fogkefét használni. Egy kisebb fejű fogkefével könnyen elérhetjük a hátsó fogakat, az alsó metszőfogak nyelv felőli oldalát ill. a torlódott és esetlegesen a soron kívül álló fogakat is. Ezért tulajdonképpen a gyerek fogkefék a legideálisabbak a felnőttek számára is.
Az erős sörtéjű fogkefék kikoptathatják a fognyakat az oldalsó fogaknál, ezért lehetőleg közepesen erős fogkefét használjunk.

Érdemes a fogkefét három hónaponként cserélni, mert annak szálai idővel elkopnak és nem higiénikusak.

Mire kell figyelni a megfelelő fogkrém kiválasztásánál?

A jó fogkrém olyan, amivel nemcsak szívesen mosunk fogat, de hatékonyan is tisztítja fogainkat.
Általános elvek:

 • A habzó típusú fogkrémek, habzásukkal segítik az ételmaradékok eltávolítását a fogközből.
 • A szemcsés fogkrémek (finomszemcséseket kell keresni!) használata is segíti az ételmaradékok eltávolítását a fogközből, valamint a finom hártyaszerű lepedék eltávolítását.
 • A gyermekek számára kellemes ízű, lehetőleg minimális adalékanyagot tartalmazó fogkrémet válasszunk. Igyekezzünk gyermekeinkben játékos formában felkelteni a fogmosás iránti vágyat és a tisztaság iránti igényt. A 3 éves kor alatt kialakított jó szokások életre szólóan meghatározzák az egyén testi egészségét, ép fogazatot garantálnak.
 • Fogágybetegségek megelőzésére klórhexidin tartalmú fogkrémekkel kombinálhatjuk a szemcsés fogkrémeket.

Milyen gyakran menjünk fogorvoshoz?

Félévente, évente célszerű ellenőriztetni a fogainkat, mert a fogak pár hónap alatt is kilyukadhatnak. Az időben felismert eseteket jó eséllyel tudjuk kezelni. Gondoljunk arra, mennyivel jobb egy kis töméssel megoldani a problémát, mint gyökér kezeltetni a fogat vagy komolyabb beavatkozásokat elvégeztetni.
Fiatalabb korban inkább a fogak szuvasodása, idősebb korban a fogágy betegségek megelőzésében tud segítséget nyújtani a fogorvos. Rendszeres ellenőrzés mellett a problémák kialakulásának jóval kisebb az esélye!

A rendelőben többek között az alábbiakban nyújtunk felvilágosítást:

 • Szájápolási, táplálkozási tanácsok,
 • méregtelenítési eljárások megismertetése,
 • gyakorlati útmutatók kisgyerekeknek, egészséges szokások kialakíttatása már gyermekkorban,
 • várandós édesanyák speciális fogászati ellátása,
 • egyénre szabott fogmosási és egyéb technikák a fogromlás megelőzésére.

Miért célszerű rendszeresen eltávolítani a fogköveket?

 • Kellemetlen szájszagot áraszt az elmeszesedett ételmaradék
  Mivel a fogkő elmeszesedett ételmaradék, kialakulása szinte észrevétlen. Kezdetben lerakódott pici fehér lepedék, amibe rövid időn belül baktériumok, gombák, vírusok telepednek. Az élősködők számára a ragacsos szénhidrát tartalmú lepedék kiváló táptalaj a szaporodásra.
 • Komoly betegséget okozhat
  A fogkő kezdetben egy pici ínygyulladás, később erősen vérző íny tasakok létrejöttéhez vezet. A szervezet ínyvisszahúzódással, azaz sorvadással próbál kompenzálni, ez idővel súlyos fogágy betegség kialakulásához vezet, ami akár a fogak elvesztésével is járhat. A károsodás miatti rágás hiány gyomor és egyéb emésztő szervi problémák kialakulásához vezethet.
  A kő okozta gyulladás, testleépítő folyamatokat indít el. A kő állandó jelenléte folyamatos védekezésre kényszeríti a szervezetet, így az egész testre jutó immunvédekezés jelentős része elfolyik a szájüregnél.
  A tartósan fennálló gyulladás, és az azt követő leépítő folyamatok lassan, olyan rombolást végeznek a szájban, hogy a fogak meglazulnak, majd elveszítjük őket.
 • Életkilátásainkat ronthatja a fogkő!
  Tartós megléte komoly betegségekhez vezethet. Statisztikai vizsgálatok kimutatták, hogy 40%-al nagyobb a halálozási valószínűsége annak, hogy valaki szívinfarktusban vagy agyi érelzáródási betegségben hal meg, ha fogágy állapota az események kialakulása előtt is jelentősen rosszabb volt.

  Vannak olyan nézetek tudományos körökben, hogy az ínygyulladásnak szerepe lehet a szívizom, szívbillentyű- szívbelhártya gyulladásban, és a koraszülésben is. Mérésekkel meghatározták, hogy egy 5mm mélységű tasakkal bíró személy fogain 70-80 négyzetcentiméteres nyílt seb van, ami egy 7 és 10 cm-es nyílt sebnek felel meg. Ez nagyon nagynak számít, és a száj állandóan olyan baktériumokat tartalmazó közegben van, ami miatt ez a felület magától nem tud meggyógyulni. Ezért fogkő okozta ínygyulladás megszüntetése kulcskérdés az egész szervezetet érintő általános betegségek elkerülésében.

Teljesen egészséges fogakat is el lehet veszíteni!

Időhiányos világunkban ez bárkivel megtörténhet. A folyamatok szinte észrevétlenek.
Sietünk, egy kicsit kevesebb ideig tisztogatjuk a fogakat, talán a fogkefe nem elég jó, már kopott, vagy sohasem a vásárolunk megfelelő és hatékony fogkefét, mert nincs ismeretünk arról, milyen is a jó fogkefe számunkra - ezeknek a jelentéktelennek látszó dolgoknak nagyon súlyos következményei lehetnek.

Mossunk fogat lehetőleg minden étkezés után!
Ha étkezés után közvetlenül fogmosással eltávolítjuk a lepedéket akkor nem lesz fogkövünk. A jó szájhigiénia garancia a fogak és fogágy épségének megőrzésére.

Mire jó a fogselyem?

A fogselyem viaszos rétegű vékony szalag, segítségével a fogközti térben lévő lerakódások távolíthatók el.
A fogselyem a fogköz fogmosás utáni tisztítására szolgál. Heti 2-3 alkalommal szükséges a használata, különösen olyan esetekben, ahol a fogak szoros záródása miatt a fogak közötti résbe a fogkefe nem ér el.

Mire jó a szájzuhany?

A szájzuhany segíti a fogak közti térben megrekedt ételmaradékok eltávolítását. Eltávolítható vele a bakteriális lepedék, késlelteti a fogkőképződést és a fogágy-megbetegedést. Tasakos fogaknál tilos szájzuhanyt használni!

Milyen a helyes fogmosás?

 • Ideális lenne minden étkezés után fogat mosni, ám a gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető. A lényeg, hogy naponta legalább egyszer alapos, professzionális fogmosás történjék a fogon lerakódó lepedék eltávolítására.
 • A fogmosás időtartama lehetőleg 3 és 5 perc közötti legyen.
 • Különösen fontos az esti, lefekvés előtti fogmosás. Este a szájban meleg, nedves környezetben a savképző baktériumok zavartalanul kifejthetik káros hatásukat. Ez a kedvezőtlen folyamat idővel a fog kilyukadásához vezet.
 • A körkörös technikát részesítsük előnyben!
  A vízszintes irányú siklást kerüljük a fogak oldalán, mert fognyaki kopást okozhatunk!
  - Körkörösen mozgatva a fogkefe fejét az alsó és felső fogak külső felszínén haladjunk először végig- majd a fogak belső felszínén. Különösen fontos az alsó fogak nyelv felé eső oldalát megtisztítani mivel a fogkövek itt rakónak le elsősorban.
  - A rágó fogakat vízszintesen moshatjuk a rágó felszínen, de oldalukat körkörös technikával.
  - A fogak belső oldalát se felejtsük ki. Az alsó 6, 7, 8-as őrlőfogak belső felszínén gyakran ott marad a lepedék.
 • Fogmosáskor a fog minden oldalát meg kell mosni!
 • Kisfejű fogkefével a szabálytalanul álló fogakhoz is hozzáférhetünk.
 • Célszerű a fogínyt is megtisztítani. Így a fogszuvasodást okozó baktériumok könnyen eltávolíthatóak, az íny vérellátása javul, a jobb oxigén ellátás pedig segít az ép ínyállapot megőrzésében.
 • Hasznos a száj többszöri átöblítése vízzel a fogkrém és ételmaradékok eltávolítására.
 • Amennyiben a nyelv felszíne nagyon lepedékes közepesen kemény, kis fejű fogkefével párszor áttisztíthatjuk a nyelv felszínét is. A szájszagot okozó baktériumok mennyiségét így csökkenthetjük, és kellemes leheletet biztosíthatunk.